Tovább, tovább...

“Számomra akkor bizonyosodott be, hogy társulatunk világhírű, amikor egy japán néző Párizsban megszólított, hogy valóban feloszlik-e a Krétakör” – mesélte Schilling Árpád egy - még korántsem utolsó - társulati ülésen, mindnyájunk nagy derültségére. Ez talán még 2006-ban történt. Amiről akkor még kesernyés szájízzel viccelődtünk, 2008 nyarára valóság lett.

Azóta másfél év telt el. Schilling továbbvitte a nevet: Gáspár Máté ügyvezetővel és egy maroknyi új - nem színészekből álló - csapattal fontos kutatás- és kísérletsorozatba kezdtek, melynek részleteiről a kretakor.blog.hu-n lehet olvasni.

De vajon mit csinálnak a hajdani társulat meghatározó tagjai? – kérdezi néző, kolléga, volt krétakörös egyaránt. E honlap arra szolgál, hogy az érdeklődők folyamatosan követhessék a színészek pályáját, a zenekar koncertjeit, valamint megírhassák véleményüket a honlap fórumán.

Néhányan szerződtek csak társulathoz: Péterfy Bori és Rába Roland a Nemzeti Színházba, őket meg lehet nézni az Oresztész főszerepeiben, Rolit A parkban, Borit az Orfeusz alászállban, továbbá látható anyaszínházukban Rába Roland első és második kőszínházi rendezése, a Pánik és a Mein Kampf, valamint megjelent Bori 2. Love Band lemeze. Mucsi Zoltán újra a Bárka Színház tagja, megannyi főszerepben láthatjuk őt is: Tengeren, De Sade pennája, Dogville.

Hét év magyarországi színjátszás után visszatért Németországba Tilo Werner. A legendás hamburgi Thalia Színház tagja lett az új igazgató meghívására, s itt elsőként Mundruczó Kornél rendezésében mutatkozott be a Júdás evangéliumban.

Láng Annamária egy vígszínházas vendégszerep (Augusztus Oklahomában) és egy kölni munka után Bodó Viktorral (Tranzit) jelenleg újabb bemutatóra készül a Vígben és a Pesti Estit követő újabb közös rendezésére Nagy Fruzsinával a Trafóban. De továbbra is látható Made in China című produkciója.

Szintén az Augusztus Oklahomában vendégeskedett Gyabronka József, aki azóta a Radnóti Színházban is játszik az Oidipusz gyermekeiben, valamint Csákányi Eszterrel egyetemben a Bodó rendezte, a POSzTra is beválogatott Bérháztörténetekben.

Scherer Péter a budaörsi Liliom mellett fesztiválokon, színházban és iskolákban hatalmas sikert arató osztályszínházi Klamm háborújában látható, de első rendezését is meg lehet nézni Kikatt címen a Kolibriben.

Bánki Gergő mintha minden második független színházi bemutatóban szerepelne: dolgozik egyebek között Szabó Rékával (Az élet értelme), Vajdai Vilmossal (többek között Kurátorok), látható Kárpáti Péter Szörprájzpartijában. Vele együtt több más volt krétakörös látható Tasnádi István darabjaiban, a Magyar a Holdonban (Csákányi Eszterrel, Kapával és Katona Lacival), valamint velük és Bánki Gergővel Tasnádi István első rendezésében a Fédrafitnesszben (ezt a darabot Phaidra címen először Schilling rendezte a Krétakörben), melynek címszerepéért Csákányi Eszter elnyerte a Kritikusok Díját az elmúlt évad Legjobb Női Főszerepéért, illetve a hamarosan bemutatásra kerülő Kupidóban.

Eszter a díjat egyúttal A hét asszonya című Parti Nagy Lajos darabért is kapta, emellett játszik a Tiszta viccben a Sanyi és Aranka Színházban.

Katona László a fenti előadások mellett a TÁP-színházas Odisszeusz fázisban és a tatabányai Celestinában látható.

Rengeteg filmszerep mellett a már említett Szörprájzpartiban, valamint a Vígszínházban az Othello címszerepében játszik Nagy Zsolt. Gyabronkával és Rábával továbbra is járja az ország iskoláit a hamlet.ws-sel.

Tovább dolgozik Schilling Árpáddal számos happeningben és workshopban Terhes Sándor (de láthatjuk őt is az Orfeusz alászállban, a szputnyikos Kockavetőben és hamarosan az Örkényben) és Sárosdi Lilla, aki azonban elsősorban tavaly született gyermekével tölti idejét.

Aki pedig nosztalgiázni szeretne, bármikor megnézheti újra a jeles nemzetközi fesztiválokon díjat díjra halmozó Jeget Mundruczó rendezésében, vagy a frissen megjelenő A Nibelung-lakópark filmet is.

Hol együtt dolgoznak tehát a társulati tagok, hol külön, de mindig ugyanazzal a kompromisszumot nem ismerő művészi igényességgel, mint abban a társulatban, mely nagyrészt nekik köszönhetően vált néhány év alatt hazánk nemzetközileg legismertebb színházi csapatává.

A búcsú fájdalmas volt, de a mesének nincs vége. Tovább is van. Mondjuk még?

Merényi Anna, a Krétakör volt dramaturgja

2009. december 9.